הנך נמצא כאן:
More Website Templates at TemplateMonster.com!

סרטים ישראליים

בשנים האחרונות, סרטים ישראליים זוכים להצלחה מסחררת ולהכרה בתעשיית הקולנוע העולמית. סרטים ישראלים כדוגמת: "וואלס עם בשיר" שקטף פרסים רבים והיה מועמד לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר.

במאמר הבא, נסקור את תעשיית הקולנוע הישראלית ונסביר על סוגות קולנועיות ייחודיות אשר יוצרו בארץ.

אילו גופים ומוסדות בארץ מעודדים יצירה של סרטים ישראליים?

בניגוד לתקציבי הענק של תעשיית הסרטים ההוליוודית, תעשיית הסרטים הישראלית הינה קטנה ודלה בתקציבים. יחד עם זאת ישנם שבעה גופים מוסדיים המעודדים ותומכים ביצירה של סרטים ישראליים מקוריים, כגון: קרן הקולנוע הישראלי, ערוץ YES הישראלי, הקרן לעידוד סרטי איכות, בתי הספר לקולנוע בישראל, הקרן החדשה לקולנוע ולטלוויזיה, האקדמיה הישראלית לקולנוע והחוק לעידוד הסרט הישראלי.

על הקרן הישראלית לעידוד קולנוע

הקרן הישראלית לעידוד יוצרי סרטים ישראליים, אשר נוסדה בשנת 1993, הינה קרן המעודדת סרטי מקור ישראלים תיעודיים וניסיוניים כמו גם פועלת לעידוד החינוך ליצירה, שיווק והפצה של סרטי קולנוע ישראליים בארץ ובעולם.

על תעשיית סרטי קולנוע ישראליים

תעשיית הקולנוע הישראלי, אשר נוסדה בתחילת שנות החמישים, היא תעשייה וותיקה, מעניינת וייחודית הזוכה בשנים האחרונות לשגשוג ולהכרה עולמית. תעשיית הקולנוע בארץ הפיקה ויצרה לאורך השנים סרטים ישראלים איכותיים בסגנונות רבים, לרבות סרטי קומדיה ודרמה, סרטים קצרים וסרטים תיעודיים אשר חלקם קטפו את מיטב הפרסים והתארים בתחרויות ופסטיבלים ברחבי העולם. סרטים ישראליים רבים, מרבים לעסוק בנושאים בוערים המאפיינים את החיים בישראל, כגון: רב תרבותיות, פוליטיקה, זהות לאומית, שואה, הסכסוך הפלסטיני ישראלי, מלחמות ועוד.

על סוגות ייחודיות בקולנוע הישראלי

תעשיית הקולנוע הישראלית הגתה ויצרה מספר סוגות קולנוע ייחודיות, לרבות הבאות:

  • סרטי בורקס – אלו הם סרטים ישראלים, העוסקים ברב תרבותיות הישראלית ובקונפליקטים הבינעדתיים (בין עדות אשכנז לעדות המזרח). סוגה זו של סרטים ישראליים הייתה נפוצה בעיקר בשנות ה – 60 וה – 70. גיבורי סרטי הבורקס היו בעיקר ממצוא מזרחי, כאשר בסרט שולבו חיקויים של מבטאים שונים של יוצאי פולין, מרוקו ופרס. דוגמא קלאסית לסרט בורקס שהפך לסרט פולחן ישראלי הוא הסרט "אלכס חולה אהבה" (1986), בבימויו של בועז דווידזון, המספר את סיפור התבגרותו של נער ממוצא פולני החי בתקופת הצנע שאפיינה את שנות ה – 50.
  • סרטי צבא – אלו הם סרטים ישראליים העוסקים בהוואי הצבאי, בצה"ל ובמלחמות ישראל. סרטים אלו יכולים להיות סרטים בסגנון: קומדיה, תעודה או דרמה והם הציגו את הלוחם הצברי ואת החוויות הצבאיות העוברות על כל אזרח במדינת ישראל במהלך שירותו הצבאי. סוגה זו נוסדה בתקופת קום המדינה והיא חיה ובועטת עד היום.
  • סרטים פוליטיים – אלו הם סרטים ישראליים העוסקים בקונפליקטים הפוליטיים המאפיינים את מרקם האוכלוסייה הישראלית ואת החיים בישראל, כגון: הסכסוך הישראלי פלסטיני, הסכסוך הדתי – חילוני, הסכסוך העדתי, אנשי שמאל וימין, עולים ועוד. דוגמא קלאסית לכך הוא הסרט "אוונטי פופולו" (1986) בבימויו של רפי בוקאי, העוסק בסכסוך הישראלי ערבי ובמלחמת ששת הימים.
  • סרטים מוזיקליים – אלו הם סרטים ישראליים המכילים מחרוזות של שירים וריקודים. סרטים קלאסיים המתארים ג'אנר זה הם הסרט "חמש חמש" בבימויו של שמואל איברמן והסרט "קזבלן" בבימויו של מנחם גולן ובכיכובו של יהורם גאון.
  • סרטי עדות – אלו הם סרטים ישראלים תיעודיים או דוקומנטריים המתארים את עדויותיהם וחוויותיהם של ניצולי השואה בישראל ששרדו את התופת של מחנות ההשמדה בזמן מלחמת העולם השנייה. דוגמא קלאסית לסרט עדות הוא הסרט "פיצה באושוויץ" בבימויו של משה צימרמן, המתאר מסע החזרה המשותף של ניצול השואה דני חנוך עם ילדיו למחנה ההשמדה אושוויץ.

סרטים מומלצים

בפסקה זו איגדנו למענכם רשימת סרטים ישראליים קלאסיים וחדשים המומלצים לצפייה.

  • סרטים קלאסיים - סרטים ישראליים קלאסיים המומלצים לצפייה הם הבאים: "השוטר אזולאי", "מציצים", "דיזינגוף 99", "תעלת בלאומליך", "הבית ברחוב שלוש", "קזבלן", "אוונטי פופולו", "מבצע סבתא", ועוד.
  • סרטים חדשים – סרטים חדשים המוצגים בימים אלו ברחבי בתי קולנוע בישראל הם הבאים: "עג'מי", "חמש דקות מפריז", "החוב", "היו לילות", "ברוריה", "חסר מנוחה", "הכל מתחיל בים", "שבעה", "התנתקות", "איים אבודים", אצבע אלוהים", "עץ לימון", "הכתובה", "רגלים קרות", "ביקור התזמורת", וואלס עם באשיר" "הסודות", "בופור", "אביבה אהובתי", "הבועה", "אהבה קולומביאנית", "אזור חופשי", "סוף העולם שמאלה" ועוד.

לסיכום, הקולנוע הישראלי הוא קולנוע איכותי היוצר סרטים ישראליים ייחודיים, בועטים ורעננים.